Een speculatief product design die de prangende vraag stelt: Wat als we naar het ritme van planten gaan leven?

Een kleine legenda die uitgeprint bij het product lag. Hierop werd duidelijk wat de icoontjes op de glazen voorzijde betekenden en dus de status van de plant.

09 2020

Case: The Calathea Clock. Tijdens de module Void werd CMD studenten gevraagd een speculatief ontwerp te maken waarin de veranderende relatietussen de mens en het niet menselijke centraal staat. Dit ontwerp genereert frictie. Dit betekent: ik als ontwerper neem een standpunt in ten opzichte van huidige en toekomstige ontwikkelingen. Daarnaast is het doel van dit speculatief ontwerp tot doel om het publiek aan te zetten tot reflectie en debat overde bedoelde en onbedoelde gevolgen van wetenschappelijke,(bio-)technologische en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen voor de mens. Om zodoende nieuwe perspectieven op relevante vraagstukken te creëren.

Met de gekozen richting speculatief product design, heb ik samen met een onderszoeksgroep de volgende vraag gesteld: Wat als wij onze vertrouwde atoomklok inleveren en we naar het biologische ritme van een plant gaan leven? Door de Calathea Clock zetten we een verplichte stap terug qua efficiëntie en precisie, maar zal onze relatie met het biologische ritme van de natuur juist versterken. De Calathea Clock maakt het mogelijk om onszelf in het ritme van de natuur onder te dompelen. Het ritme van de Calathea wordt afgelezen, en wij baseren daarop onze dagindeling.

Leerdoelen: conceptualiseren, concretiseren, manifesteren.

nieuwsgierig geworden naar mij of mijn werk?

mail me!   –   Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.